Geçmişten Günümüze Öztek Mimarlık
Öztek Mimarlık instagram hesabına bir süredir çeşitli işler yüklemeyi planlıyorum. Nereden başlasam derken dev bir arşivin içinde buldum kendimi. Küçük küçük hikayelerle bunlardan bahsetmeye karar verdim. Kürşad Öztek ile referanslarımızı yazarken bile unuttuğumuz işler var. Bir de 2003 yılından önce dijital fotoğraflar çok nadir. Bazen bizden yazarım Seda Öztek hesabımdan, bazen kurumsal yazarım ÖZtek Mimarlık ve Seda Öztek Emlak hesabımdan. Hangisi sizin ilginizi çekerse oradan da takip edebilirsiniz.Tarihi evleri çalışmaya sanırım öğrenciyken okul projesi için Mirgün Konağı ile başladık. Kürşad en başa Kuzguncuktaki yalıyı koymuş. Camiler, yalılar, en çok da ahşap binalarla dolu bir liste var. #sedaöztek #öztekmimarlık #restorasyon #tarihieser
Mahmutpaşa Camisi
Mahmutpaşa Camisi 99 depremindd hasar görmüş. Yapıda çatlaklar oluşmuş. Bizden taslak rölöve hazırlamamız istenmişti. Amaç uzmanların üzerinde çalışabileceği altlık bir proje olmasıydı. 2000 yılında bir lazer metre, aluminyum teleskobik yükseklik ölçer ve uzuuun şerit metre kullanarak taslak bir rölöve hazırladık. Bir yapıyla tanışmanın en iyi yolu bence elle ölçmek. Camii İstanbul’un fethinden sonra yapılmış ilk camilerdendi. Kubbeyi ölçmek için belirli aralıklardan lazerle yükseklik alıyorduk. Merkez noktada yükselik 80cm fazla çıkıyordu. Ben malum önce @kursad_oztek yanlış ölçtü diye düşündüm. Sonra aralıkları azalttığımızda kubbe kilit taşının olmadığını anladık. Durumu anlatmak için ne yazık ki yerli fotoğraf bulamadım. Son fotoğrafta Roma’dan bir örnek var. Diğer ilginç bir teknik de revak duvarlarıydı. Kaplama taşlarının altından silindir çömlekler çıktı. Çömlek derken pişmiş toprak yapı elemanları, daha sonra bunların duvarların ağırlığını azaltmak için kullanıldığını öğrendik. Elimde mira ile kubbe alemine sarılmış çok güzel bir fotoğrafım vardı ama bulamadım.
Cami çok öğretici bir yapıydı, biz ne yazık ki çok detaylı çalışmadık. Buna rağmen bu kadar erken bir dönem yapısı çalıştığımız için çok sevdiğim bir işimizdir. Orada bayağı bir zaman geçirdik, namaz saatleri dışında da caminin çok ziyaretçisi oluyordu. esnaf yoğun bir bölgede para alışverişinden, öğlen şekerlemesine kadar Bir sürü ziyaretçi olurdu. İmam namaz bitince iskeleye çıkıp kimyasal cephe temizliğine yardım ederdi.
#sedaöztek #öztekmimarlık #camii #mahmutpaşa #restorasyon #rölöve
Topkapı Sarayına Ait 7 Sahil Köşkü
Geçmişten günümüze Öztek Mimarlık serisinde sırada Topkapı Sarayına Ait 7 Sahil Köşkü Projesi var. Bu yapıların yeniden yapılması, rekonstrüksiyonu planlanıyordu. Bizden de rölöve almamız ve eldeki verilere göre bir restitüsyon projesi çizmemiz istendi. Görseller arasında bulunan Orhan Çakmakçıoğlu'na ait çizimler çıkış noktasıydı. Beni en çok etkileyen İncili Köşk projesinden başlayacağım. Sinan Paşa Kasrı olarak da anılan İncili Köşk hemen Topkapı Sarayı'nın altında deniz kenarına inşa edilmiş.
Bu zengin dekorlu köşkten günümüze ancak kesme taştan kemerli ve konsollu altyapısı ulaşmıştır.
Mevcut taş duvarları ölçüp biçerken çok yakında, Marmara Deniz Surlarında gömülmüş bazı izler dikkatimizi çekti. Tuğla desenlerinden Bizans yapısı olduğu anlaşılıyordu ve surlardan girilen bir kapı bayağı toprak altı gibi görünen bir galeriye açılıyordu. Evsizler olduğu için fazla inceleyemedik ancak böylesine büyük bir arkeolojik kalıntının bu kadar başıboş olmasına çok şaşırmıştım. O dönem bu konuyu da araştırdım, İstanbul'un işgali sırasında bölgeye kamp kurmuş Fransız askerler kalıntıları buluyor ve 1922 yılında askerlerin arasında bulunan ressamlara buranın rölövesi çıkarttırılıyor. O zamandan bu zamana ne bir arkeolojik kazı ne de temizlik yapılmamış olması şaşkınlık verici. Hatta 25 yıl sonra bu yazıyı yazmak için araştırdığımda bulduğum tek gelişme yapının adı olmuş. Khristos Soter Philanthropos Kilisesi. Üzülmeye devam edebiliriz. İncili Köşk konusuna geri dönelim, üst yapıya ait bilimsel bir kaynak yoktu. O nedenle rekonstrüksiyonu yapılmadı. Daha sonra projelerin Miniatürk için maket projesi olarak kullanıldığını duyduk.